Cebula jadalna

Występująca w strefie umiarkowanej cebula hodowana była od niepamiętnych czasów. W Starożytnym Egipcie była masowo hodowana w okolicach wielkich miast, służąc głównie jako strawa dla wykończonych harówką przy stawianiu piramid niewolników. Zresztą przez minione stulecia cebula była podstawowym pożywieniem najuboższych ludzi, przede wszystkim w Azji Środkowej i Mniejszej.

W naszym kraju po raz pierwszy wymienia się cebulę na dworze Władysława Jagiełły. Niebawem też zresztą zauważono duże właściwości lecznicze cebuli. Dzisiaj swą znaczną popularność zawdzięcza cebula głównie dużej wartości odżywczej, a także jej przydatności jako przyprawy w kuchni. Jednakże wielu nie ma pojęcia, jak bardzo cenna jest świeża cebula z medycznego punktu widzenia.

Skład cebuli to sporo wartościowych składników, które potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu: związki siarkowe, olejki eteryczne, dwupeptydy, glikozydy flawonowe, cukry, pektyny, śluzy, sole mineralne, witaminy A, C, B, E, K, PP. Przy tym jest bardzo mało kaloryczna. W 100 gramach mamy tylko 28 kalorii. Nie posiada w ogóle tłuszczu.

Znajdujące się w niej składniki są bardzo skuteczne przy suchym, męczącym kaszlu, przy dolegliwościach dróg oddechowych, a także jako skuteczny lek na trudno gojące się rany, czyraki, ropnie i owrzodzenia. Medycyna ludowa uważa cebulę jako dobry lek na schorzenia reumatyczne. Niemałe zdziwienie może stanowić fakt, że tak popularna i tak chętnie przez nas używana do wszelkiego rodzaju posiłków cebula ma pewne właściwości toksyczne. Stosowanie cebuli, jak dowiodły badania, wpływa czasem niekorzystnie na tarczycę, może również wywołać dolegliwości żołądkowe. Dlatego zawsze trzeba używać ją w przepisanych dawkach. Aczkolwiek najbardziej dostrzegalną przypadłością w czasie jej przyrządzania jest niewątpliwie uciążliwe łzawienie, często połączone z kichaniem i katarem. Ta właśnie właściwość cebuli sprawiała, że przez długie lata w wielu krajach nie wolno było jeść w czasie świąt narodowych. Twierdzono, że wyciskając łzy z oczu, niweczyłaby podniosły i radosny nastrój święta.


Syrop na kaszel

W wielu domach, przede wszystkim na wsi, gospodynie do dnia dzisiejszego sporządzają syrop z cebuli, który podawany w przypadkach przeziębień, uporczywego kaszlu czy innych schorzeń górnych dróg oddechowych jest skuteczniejszy niż antybiotyk. Dowolną ilość cebuli obieramy i szatkujemy bardzo drobno, dodajemy cukier i zostawiamy pod przykryciem na 2 – 3 dni. W tym czasie cebula puści sok, który należy pić trzy razy dziennie jedną łyżeczkę.

Winko cebulowe na grypę

Znakomite rezultaty przynosi stosowanie wina cebulowego, które działa bakteriobójczo i przeciwbiegunkowo. Jest takżerównież|też} lekiem przeciw grypie i anginie. Znany zielarz, A. Sarwa, podaje taki oto przepis na wino. Bierzemy 35 dag obranej z łusek cebuli, 15 dag miodu pszczelego, litr wytrawnego, białego wina i 100 ml koniaku. Cebulę miksujemy, dodajemy do niej miód i starannie mieszamy. Odstawiamy i po godzinie dolewamy wino zmieszane z koniakiem. Naczynie zamykamy szczelnie i pozostawiamy w ciepłym miejscu. Po 7 dniach zlewamy wino, przecedzamy przez bibułkę filtracyjną i pijemy raz dziennie po 25g.

Cebula na bezsenność

Cebula ma jeszcze dużo innych zastosowań w lecznictwie. Różni zielarze podają przykłady jej stosowania w rozmaitych przypadłościach i są to najczęściej metody skuteczne. I tak cierpiący na bezsenność powinni zjadać na noc cebulę.

Lek na czyraki

Świetnym lekiem na czyraki jest upieczona i przekrojona na pół cebula, którą trzeba przyłożyć przeciętą stroną do chorego miejsca. Okład należy zmieniać co parę godzin. Wreszcie bardzo drobno roztarta i rozsmarowana na gazie cebula, przyłożona na miejsce z reumatyzmem daje znaczną ulgę. Ale uwaga! Gdy odczujemy palenie trzeba niezwłocznie zdjąć okład. Opowieść o tej niezwykłej roślinie podsumować wypada zdaniem doskonałego zielarza, księdza Sebastiana Kneippa, według którego cebula jest nie tylko zaprawą korzenną i pożywieniem, ale także środkiem leczniczym i czyszczącym. Jako przyprawa potrawy, poprawia trawienie i czyni człowieka wesołym i swobodnym.

Maść na egzemę

Trzeba obrać dużą cebulę, utrzeć na tarce i dodać do miazgi jedną łyżkę miodu, jedną łyżkę lub nieco więcej mąki pszennej, ½ tuby maści Tormentiol i zarobić na gęstą pastę. Przykładać wieczorem na miejsca dotknięte chorobą.

Nalewka cebulowa na włosy

Drobno pokroić jedną cebulę, zalać 250 ml spirytusu, pozostawić na 14 dni w ciemnym miejscu. Po tym czasie płyn przecedzić i wcierać w skórę głowy raz w tygodniu na 8 – 12 godzin przed myciem. Na jeden raz użyć dwie małe łyżeczki nalewki.

Nalewka cebulowa

Potrzebujemy: 1/2 litra spirytusu 96 %, 0.5 litra przegotowanej wody, 0.5 kg obranej cebuli, 50 g owoców czarnego bzu, 5 ząbków czosnku. Cebulę, czosnek i czarny bez miksujemy i zostawiamy na 8 dni. Po tym czasie przecedzamy i kilka razy filtrujemy do uzyskania przejrzystego płynu. Mieszamy ze spirytusem i wodą. Pijemy codziennie po jednym kieliszku przed położeniem się spać.


Źródło: Jadwiga Górnicka – Porady Dr Górnickiej

One Comment

  1. […] starszych. Aby zwiększyć odporność można stosować nalewkę bursztynową, jeść czosnek lub cebulę, skorzystać z dobrodziejstwa natury spożywając miód i inne wyroby pszczele. Naturalnie nie są […]