Co to jest cukrzyca

Wydaje się, że choroby dręczące ludzi to powszechność. Dolegają nam różne choroby, mimo to, że świat medyczny zrobił i robi nadal duże kroki naprzód. Jednak utrapieniem dnia dzisiejszego są schorzenia cywilizacyjne. Mowa o dolegliwościach układu sercowo – naczyniowego, nowotworowych, cukrzycy i otyłości. Choroby te mają ze sobą wiele wspólnego. Tworzy się bowiem błędne koło, które napędzają wymienione schorzenia. Powikłania ich są niebezpieczne dla zdrowia i życia, i niezwykle trudno je wykorzenić. My zajmiemy się cukrzycą.

Cukrzyca nie tworzy się jak uważa większość z nas od nadmiernego jedzenia cukru pod różnymi postaciami i rezygnacja z jedzenia cukru i słodkich potraw spowoduje ustąpienie choroby. To nie jest tak, bo gdyby tak faktycznie było, nikt na świecie nie cierpiałby na cukrzycę i jej powikłania. Połowa chorych nie jest świadoma swojej choroby gdyż schorzenie to, podobnie jak miażdżyca, często przebiega bezboleśnie.

Mamy dwa rodzaje tej choroby. Pierwsza to cukrzyca typu 1, jest insulinozależna. Drugim rodzajem choroby jest cukrzyca typu 2 – insulinoniezależna. Na cukrzycę typu 1 chorują przede wszystkim dzieci i ludzie młodzi. Ten rodzaj choroby to 10 % zachorowań. Na cukrzycę typu 2 chorują ludzie zwykle po 40 roku życia i jest to 90% zachorowań. Czasami choroba ta jest przekazywana genetycznie.

Leczenie osoby chorej na cukrzycę jest wielokierunkowe. W czasie kuracji niezwykle ważne jest właściwe odżywianie i aktywność fizyczna. Dobre rezultaty daje ziołolecznictwo. Zioła obniżają poziom cukru we krwi, usuwają szkodliwe produkty metaboliczne i przeciwdziałają powikłaniom. Najczęstsze powikłania mają związek z oczami, nerkami, krążeniem, sercem, układem nerwowym, kończynami dolnymi.

Menu chorego na cukrzycę musi być ubogie w cukier i produkty wyprodukowane na jego bazie, tłuszcze nasycone. W jadłospisie diabetyka natomiast powinny się znaleźć błonnik, witaminy i minerały. Zapobiegają zaparciom i wielu chorobom. Osoby chore na cukrzycę powinny jadać mniejsze porcje lecz częściej. Zalecane jest pieczywo pełnoziarniste, razowe, owoce i warzywa. Alkohol i tłuszcze należy zmniejszyć.

Korzystnie jest do każdego posiłku dodawać 1 lub 2 duże łyżki otrąb z owsa. Badania naukowe potwierdziły, że przyjmowanie glukozy razem z błonnikiem owsianym nie skutkuje drastycznym wzrostem poziomu cukru we krwi. Dużo pożytecznych informacji o cukrzycy, diety cukrzycowej zamieszczono w artykule Sekrety cukrzycy w serwisie Medycyny naturalnej.


Źródło: Poradnik uzdrawiacza – Paweł Glugla