Jak leczyć cukrzycę

Ludzie chorują coraz częściej. Chorujemy na różne dolegliwości, mimo to, że świat medyczny zrobił i robi nadal olbrzymie kroki naprzód. Jednak utrapieniem dnia dzisiejszego są schorzenia cywilizacyjne. Mowa o dolegliwościach układu sercowo – naczyniowego, nowotworowych, cukrzycy i otyłości. Choroby te mają ze sobą dużo wspólnego. Tworzy się bowiem błędne koło, które napędzają powyższe choroby. Powikłania ich są niebezpieczne dla zdrowia i życia, i niezwykle trudno je wykorzenić. My zajmiemy się cukrzycą.

Cukrzyca nie tworzy się jak uważa większość ludzi od nadmiernego jedzenia cukru pod różnymi postaciami i zaprzestanie jedzenia cukru i słodkich produktów poskutkuje ustąpieniem choroby. Nic bardziej mylnego, bo gdyby tak faktycznie było, nikt na świecie nie cierpiałby na cukrzycę i jej następstwa. Połowa chorych nie ma pojęcia o swojej chorobie ponieważ dolegliwość ta, podobnie jak miażdżyca, bez odczuwania bólu.




Mamy 2 rodzaje tej choroby. Pierwsza to cukrzyca typu 1, jest insulinozależna. Drugim rodzajem cukrzycy jest cukrzyca typu 2 – insulinoniezależna. Na cukrzycę typu 1 chorują przede wszystkim dzieci i osoby młode. Ten rodzaj choroby to 10 % zachorowań. Na cukrzycę typu 2 zapadają osoby zwykle po 40 roku życia i jest to 90% zachorowań. Niekiedy choroba ta jest przekazywana genetycznie.

Leczenie osoby chorej na cukrzycę jest wielokierunkowe. W czasie leczenia niezwykle istotne jest odpowiednie odżywianie i ruch fizyczny. Pozytywne wyniki daje fitoterapia. Zioła zmniejszają poziom cukru we krwi, usuwają szkodliwe produkty metaboliczne i przeciwdziałają powikłaniom. Najczęstsze powikłania są związane z oczami, nerkami, krążeniem, sercem, układem nerwowym, kończynami dolnymi.

Menu diabetyka musi być skąpe w cukier i produkty wytworzone na jego bazie, tłuszcze nasycone. W jadłospisie diabetyka natomiast powinny się znaleźć błonnik, witaminy i minerały. Przeciwdziałają zaparciom i wielu chorobom. Osoby chore na cukrzycę powinny spożywać mniejsze porcje lecz częściej. Zalecane jest pieczywo pełnoziarniste, razowe, owoce i warzywa. Alkohol i tłuszcze trzeba zmniejszyć.

Korzystnie jest do każdego posiłku dodawać 1 lub 2 duże łyżki otrąb z owsa. Badania naukowe potwierdziły, że stosowanie glukozy wraz z błonnikiem owsianym nie skutkuje drastycznym wzrostem poziomu cukru we krwi. Dużo pożytecznych informacji o cukrzycy, diety cukrzycowej znajdziesz w artykule Sekrety cukrzycy w serwisie Medycyny naturalnej.

Źródło: Poradnik uzdrawiacza – Paweł Glugla