Leczenie zaparć prostymi sposobami

Podporządkowanie się zdrowej diecie z udziałem chleba razowego, rozsądne odżywianie, jedzenie systematycznie owoców i warzyw to podstawowe sposoby by nie doprowadzić do zaistnienia zaparć. Jednak mimo stosowania powyższych zaleceń występuje ta dolegliwość to skutecznym sposobem jest zjedzenie rano suszonych śliwek namoczonych w wodzie wczorajszego wieczora. Innym dobrym sposobem jest wypicie na czczo szklanki zimnej wody, oczywiście przegotowanej. Jeszcze inną metodą jest wypicie zalanych ciepłą wodą 2 łyżeczek zmielonych nasion lnu.

Zaparcie należy do najbardziej uciążliwych dolegliwości, które obecnie występują dość powszechnie. Najczęstszymi przyczynami powstawania tych przypadłości to zło skomponowanie produktów spożywczych, nieregularne posiłki, ubogie menu, siedzący tryb życia, zbyt małą ilość ruchu, żylaki odbytu, przyzwyczajenie się do stosowania leków przeczyszczających, a przede wszystkim niewystarczająca ilość błonnika w pożywieniu. Nie powinniśmy lekceważyć czynników emocjonalnych takich jak zdenerwowanie, niepokój czy lęk.

Zaparć możemy się pozbyć za pomocą leków, które mają w swoim korę kruszyny, np. Cholegran, Normogran, Neonormakol, Rhelax. Z innych ziół dobre jest ziele dziurawca, kłącze rzewienia, anyż, liść prawoślazu, korzeń lukrecji, kwiat lawendy, korzeń biedrzeńca, korzeń omanu, korzeń arcydzięgla, liść mięty. Bierzemy 2 – 3 lub więcej rodzajów tych ziół i mieszamy razem, zaparzamy w szklance wody lub robimy odwar, jeśli są to korzenie.

Gdy wystąpi wyjątkowo dokuczliwe zaparcie to można wykonać zimne okłady na brzuch. Namaczamy lnianą ściereczkę w płynie złożonym z połowy szklanki zimnej wody i 1/2 łyżki octu. Owijamy się ciepłym, suchym ręcznikiem i wełnianym kocem. W leczeniu i przeciwdziałaniu zaparciom wyjątkową rolę odgrywa odpowiednia ilość błonnika w pożywieniu.

Źródło: Apteka natury – Jadwiga Górnicka