Pokrzywa parzy i leczy

Parząca pokrzywa, uważana zwyczajnie za uciążliwy chwast jest jednym z leczniczych ziół o najmocniejszym działaniu i wyjątkowo szerokim zastosowaniu. Radiesteci twierdzą, że najbardziej wartościowa leczniczo jest wtedy, gdy rośnie nad ciekami wodnymi, a jej właściwości lecznicze potęgują się, gdy połączyć ją z innymi ziołami. Liście i łodyga pokrzywy posiadają parzące włoski, dlatego gdy dotkniemy jej, od razu na ręce mamy bąble. Jad znajdujący się we włoskach pokrzywy jest tak mocny, że wystarczy, aby do ludzkiej krwi dostała się jedna stopięćdziesięciotysięczna część jego kropli, aby wytworzył się spory bąbel. Ale ta najsilniejsza ze znanych trucizn jest dla ludzi dobroczynna ? oczyszcza krew i przywraca zdrowie. Zawiera m.in. kwas mrówkowy, sole mineralne, karoteny, witaminy C i K i bardzo dużo chlorofilu.


Dokładnie nie wiadomo, kiedy zaczęto stosować pokrzywę jako lekarstwa, w każdym razie w medycynie ludowej stosowana jest od wieków. Już wielki Pliniusz (I wiek p.n.e.) polecał spożywanie sałatki z młodych pędów pokrzywy jako doskonałego leku wzmacniającego. W rosyjskiej i niemieckiej medycynie ludowej powszechny jest zwyczaj gotowania pierwszych wiosennych pędów pokrzywy i przyrządzania w taki sam sposób co szpinak. Jest to dobry lek profilaktyczny, wzmacniający nasze siły nadwątlone długą zimą. Sok z pokrzywy ma też duże zastosowanie, przede wszystkim oczyszcza krew z wszelkich szkodliwych złogów, m.in. z cholesterolu. Sok sporządzamy przepuszczając dokładnie umytą, świeżą pokrzywę przez maszynkę do mięsa (uwaga: pokrzywa musi być wilgotna) i odciskamy przez lnianą ściereczkę. Następnie rozrabiamy z przegotowaną wodą w stosunku l do 2 (np.100 ml soku i 200 ml wody). Przyjmujemy 2 razy dziennie l łyżeczkę rozcieńczonego soku wraz z l łyżką miodu przez 14 dni.

Zioło to od dawien dawna stosowana była także jako lek na różne choroby dróg oddechowych. Sok z pokrzywy (rozcieńczony) używany kilka razy dziennie wraz z łyżką miodu doskonale działa przy zapaleniu płuc i opłucnej. Natomiast przy zapaleniu gardła dobrze jest wykonywać płukania z czystego (nie rozcieńczonego) soku pokrzywowego kilka razy na dzień. Zupa z pokrzyw przyrządzona tak jak zupa szczawiowa z jajkiem na twardo zjadana raz dziennie przez 2 tygodnie nie tylko pomaga przy oczyszczeniu zaflegmionych płuc, ale też jest dobrym lekiem przeciwgruźliczym. Zwłaszcza, jeśli pacjentowi będziemy podawać dodatkowo herbatę z suszonych korzeni pokrzywy (l łyżkę sproszkowanych korzeni zalać l szklanką wrzątku i postawić do naciągnięcia ? pić ciepły napar kilka razy dziennie). Jest to stary ludowy polski przepis.

Znana nasza zielarka Anna Potocka zaleca palenie w fajce suszonych korzeni pokrzywy tym pacjentom, u których istnieje zagrożenie chorobą płuc. Natomiast słynny dr Syrenius przepisywał osobom chorym na zapalenie opłucnej herbatę pokrzywową ? l łyżeczka suszonych liści pokrzywy, l łyżeczka siemienia lnianego, l łyżeczka ziela tasznika ? 1 szklanka wrzątku ? pić kilka razy dziennie.

Co jeszcze leczą przetwory z pokrzywy?

Na przykład niwelują bóle śledziony ? jeżeli posiekamy świeże liście pokrzywy, wymieszamy je z roztopionym woskiem i przyłożymy na śledzionę, ból zniknie bardzo szybko. Natomiast czyraki i różne narośla na skórze efektywnie usuwają okłady z nasion pokrzywy, gotowanych na mleku – l łyżeczkę nasion gotować przez 10 minut w szklance mleka. Przyrządzony w ten sposób napój podawany dzieciom znakomicie odrobacza.

Bardzo doskonały na wzmocnienie sił obronnych jest miód pokrzywowy. Aby go przygotować należy sproszkować równe ilości liści pokrzywy i liści orzecha włoskiego w młynku elektrycznym. Do pół kilograma miodu płynnego i ogrzanego dodać 3 – 4 łyżki sproszkowanych ziół i dokładnie wymieszać. Używać doustnie po jednej łyżeczce do 1 1/2 łyżeczki 2-3 razy dziennie po posiłkach jako lek wzmacniający. Polecany przede wszystkim dla kobiet jako profilaktyczny w zagrożeniu rakiem sutka.

Źródło: Marta Leśnicka ? Zielska zioła i ziółka