Torty, torciki i inne przysmaki

Tajemnicą perfekcji tortu jest wolność wyboru w różnorodności sposobów jego wyprodukowania. Dobry cukiernik ma tu szerokie pole do popisu i sam ustanawia reguły. Tort to rodzaj pierwszorzędnego deseru. Fundamentem tortu jest ciasto przekładane masą, w większości wypadków nasączane alkoholem lub aromatem. Całość polewa się i ozdabia. Ciasto tortowe to w większości wypadków ciasto biszkoptowe lub kruche (w dowolnych smakach – orzechowe, czekoladowe, kawowe kakaowe). Torty nasącza się najróżniejszymi alkoholami – wódką, rumem, winem, brandy lub aromatami – brzoskwiniowym.

Masa scalająca warstwy ciasta tortowego tak jak i samo ciasto bywa różna od konfitury lub dżemu poprzez klem lub budyń o różnych smakach na wymyślnych masach i bitej śmietanie kończąc. Tort najczęściej ozdabia się polewą, lukrem i przeróżnymi masami. Dodaje się elementy dekoracyjne – świeże i kandyzowane owoce, czekoladowe listki, posypki, migdały, kawowe ziarna, róże i figurki z cukru, galaretki.

Ciasto biszkoptowe – rodzaj lekkiego ciasta przygotowywanego z jaj z małym dodatkiem mąki pszennej i cukru – bez dodatku tłuszczu. W niektórych przepisach część mąki pszennej w biszkopcie jest zamieniona na mąkę ziemniaczaną. Obniża to zawartość glutenu w cieście, co powoduje, że ma ono delikatną strukturę. Ciasto biszkoptowe można przygotować metodą „na zimno” lub „na ciepło”.

Lukier – polewa z cukru rozprowadzonego wodą lub sokiem owocowym (najczęściej cytrynowym), często zabarwiana. Wykorzystywany jest do zdobienia (lukrowania) różnego rodzaju ciast: tortów, pierników itp. Przygotowanie ciasta biszkoptowego metodą „na zimno” związane jest z oddzieleniem białek jaj od żółtek jaj.

Przygotowanie ciasta biszkoptowego metodą „na ciepło” – masę z jaj i cukru ubija się, podgrzewając ją na parze. Podgrzanie masy jajowej (nie może on przekraczać 40 stopni Celsjusza) powoduje, iż zawarty w niej cukier roztapia się, a masa staje się rzadsza. Daje to możliwość silniejszego napowietrzenia, co z kolei jest czynnikiem spulchniającym ciasto.